Sernik gotowany na orzechowo-makowych plackach

0 (0 ocen)

Połączenie kruchych orzechowo-makowych placków jest naprawdę pyszne. Ciasto było eksperymentem kulinarnym, ale na tyle udanym, że na pewno go jeszcze powtórzę:)

Składniki:

  • Składniki na tortownicę 28 cm:
    Na placki
    3 szkl mąki
    1 szkl mielonych orzechów laskowych
    1/2 szkl maku
    1 szkl cukru pudru
    3 żółtka
    1 całe jajo
    1 kostka margaryny lub masła
    1 łyżka proszku do pieczenia
    aromat śmietankowy
    6 łyżek kwaśniej śmietany

    Masa serowa:
    75 dag twarogu
    375 g masła lub margaryny
    3 jaja
    1 i 1/2 szkl cukru pudru
    2/3 szkl mleka
    2 budynie śmietankowe lub waniliowe

    Polewa:
    125 g masła
    8 łyżek cukru
    4 łyżki kakao
    3 łyżki mleka
    1 łyżeczka żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik gotowany na orzechowo-makowych plackach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto siekamy, a następnie zagniatamy (dość szybko, aby nie dopuścić do rozpuszczenia się tłuszczu). Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Następnie dzielimy ciasto na 3 części. Każdą z części rowałkowujemy na wielkość tortownicy, ciasto nakłówamy widelcem aby równo rosło. Pieczemy każdy placek z osobna przez 15 min w nagrzanym do 180 st piekarniku na wyłożonej papierem blaszce. Placki odstawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Budyń mleko i przeciśnięty przez praskę ser miksujemy. W aluminiowym lub teflonowym garnku rozpuszczamy tłuszcz z cukrem, odstawiamy aby trochę przestygło. Do przestygniętego tłuszczu z cukrem dodajemy pozostałe, zmiksowane składniki i wszystko razem mieszamy, następnie wstawiamy na gaz i mieszając zagotowujemy.
  • 3. W tortownicy układamy jeden placek, wylewamy połowę masy serowej, przykrywamy plackiem, następnie znów masa i placek.
  • 4. Polewa. Cukier rozpuszczamy z tłuszczem, następnie dodajemy kakao i mleko wszystko razem zagotowujemy. Kiedy ściągniemy masę z ognia dodajemy łyżeczkę żelatyny i dokładnie ją rozpuszczamy w polewie (sprawia ona , że polewa się ładnie błyszczy). Gotową polewą polewamy ciasto. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Orzechy Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować