Połączenie kruchych orzechowo-makowych placków jest naprawdę pyszne. Ciasto było eksperymentem kulinarnym, ale na tyle udanym, że na pewno go jeszcze powtórzę:)
Składniki:
Składniki na tortownicę 28 cm:
Na placki
3 szkl mąki
1 szkl mielonych orzechów laskowych
1/2 szkl maku
1 szkl cukru pudru
3 żółtka
1 całe jajo
1 kostka margaryny lub masła
1 łyżka proszku do pieczenia
aromat śmietankowy
6 łyżek kwaśniej śmietany
Masa serowa:
75 dag twarogu
375 g masła lub margaryny
3 jaja
1 i 1/2 szkl cukru pudru
2/3 szkl mleka
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
Sernik gotowany na orzechowo-makowych plackach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto siekamy, a następnie zagniatamy (dość szybko, aby nie dopuścić do rozpuszczenia się tłuszczu). Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Następnie dzielimy ciasto na 3 części. Każdą z części rowałkowujemy na wielkość tortownicy, ciasto nakłówamy widelcem aby równo rosło. Pieczemy każdy placek z osobna przez 15 min w nagrzanym do 180 st piekarniku na wyłożonej papierem blaszce. Placki odstawiamy do ostygnięcia.
2.Budyń mleko i przeciśnięty przez praskę ser miksujemy. W aluminiowym lub teflonowym garnku rozpuszczamy tłuszcz z cukrem, odstawiamy aby trochę przestygło. Do przestygniętego tłuszczu z cukrem dodajemy pozostałe, zmiksowane składniki i wszystko razem mieszamy, następnie wstawiamy na gaz i mieszając zagotowujemy.
3.W tortownicy układamy jeden placek, wylewamy połowę masy serowej, przykrywamy plackiem, następnie znów masa i placek.
4.Polewa. Cukier rozpuszczamy z tłuszczem, następnie dodajemy kakao i mleko wszystko razem zagotowujemy. Kiedy ściągniemy masę z ognia dodajemy łyżeczkę żelatyny i dokładnie ją rozpuszczamy w polewie (sprawia ona , że polewa się ładnie błyszczy). Gotową polewą polewamy ciasto. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego!
Komentarze