Sernik gotowany na herbatnikach z czerwoną porzeczką

0 (0 ocen)

Sernik gotowany o dwóch smakach - śmietankowym i czekoladowym. Przełożony herbatnikami, więc nie wymaga pieczenia. Na wierzchu znajduje się krem z czerwonych porzeczek, który wnosi owocowy i lekko kwaskowaty smak.

Składniki:

  • SERNIK GOTOWANY:

    1 kg twarogu zmielonego (wiaderko)
    1/2 szklanki cukru
    200 g masła
    1/2 szklanki mleka
    4 jajka
    1 budyń czekoladowy
    1 łyżka kakao
    1 budyń śmietankowy

    KREM PORZECZKOWY:

    250 g porzeczki czerwonej
    1/3 szklanki cukru
    1 łyżka żelatyny
    2 łyżki wody
    1 szklanka śmietanki kremówki 30%

    DODATKOWO:

    bezy
    ok 200 g herbatników
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik gotowany na herbatnikach z czerwoną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-18ko61f 1. Formę o wymiarach 21 x 25 cm wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia, tak aby wystawał ponad boki. Gotowy sernik będzie łatwiej wyjąć z formy. Na dnie ułożyć warstwę herbatników. U mnie były to herbatniki z nadzieniem czekoladowym, ale mogą być też maślane.
    Przygotować dwa garnki tej samej wielkości. Serniki można przygotowywać jednocześnie, z tym że czekoladowy wykładamy na herbatniki jako pierwszy.
    Rozdzielić po połowie masło i cukier. Podgrzewać, aż się rozpuści i dodać połowę sera.
  • image-2ahadak 2. W oddzielnych miseczkach rozmącić po 2 jajka z mlekiem i budyniami. Do czekoladowego wsypać jeszcze kakao. Kiedy masa serowa zacznie się gotować, wlać czekoladowy budyń. Dobrze wymieszać i w chwili, kiedy masa ponownie zabulgocze, zdjąć z ognia.
  • image-195go8n 3. Czekoladowy sernik wylać do przygotowanej foremki i na wierzchu ułożyć drugą warstwę herbatników.
  • image-1wqe29p 4. Taka samo postępujemy z sernikiem śmietankowym - do gotującego się sera wlać rozprowadzony budyń śmietankowy i zagotować. Wylać na warstwę herbatników, wyrównać i przykryć folią spożywczą, aby nie zrobił się kożuch. Odstawić do wystudzenia.
  • image-1oyd2wj 5. Żelatynę zalać zimną wodą, a kiedy napęcznieje rozpuścić, delikatnie podgrzewając. Porzeczki umieścić w garnuszku, zasypać cukrem i podgrzewać na małym ogniu, aż puszczą sok. Przetrzeć przez sito i połączyć z żelatyną. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i wmieszać w zimny mus porzeczkowy.
    Z sernika usunąć folię i wylać krem porzeczkowy. Kiedy stężeje wyjąć całe ciasto z formy, pokroić na kwadraty i na każdym położyć bezę. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować