Sernik gotowany mojej babci

4.5 (157 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Smak mojego dzieciństwa... sernik gotowany mojej babci - najlepszy na świecie!!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Kruche:
    4 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    8 łyżek cukru
    4 jajka
    kostka margaryny

    Ser:
    1kg sera w wiaderku
    5 żółtek
    150g masła
    1,5 szklanki cukru
    1/2 buteleczki aromatu arakowego
    4,5 łyżki budyniu - użyłam śmietankowego
    1/2 szklanki mleka

Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik gotowany mojej babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:
    Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia.
    Dodajemy jajka, margarynę pokrojoną w kostkę i cukier.
    Zagniatamy ciasto. Gotowe odkładamy na pół godz do lodówki (ale nie jest to konieczne).
    Ciasto dzielimy na trzy części, rozwałkowujemy na średniej grubości.
    Każde pieczemy ok 20 minut w temperaturze 180 stopni.

    Ser:
    Budyń wsypujemy do mleka i mieszamy. Ser, żółtka, aromat, masło i cukier podgrzewamy na średnim ogniu - cały czas mieszamy. Gdy masa będzie jednolita (cukier się rozpuści), wlewamy budyń - mieszamy aż masa zgęstnieje. Gotowym serem przekładamy nasze kruche spody. Odstawiamy do "zastygnięcia". Posypujemy pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować