Sernik brzoskwiniowy z winogronami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.
  • Dla 10 osób

Serniki na zimno to idealne rozwiązanie na czas upałów. Nie za słodki, nie za mdły, a do popołudniowej kawki w sam raz.

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Tortownica o śr. 26cm

    Spód sernika:
    Opakowanie wafelków kokosowych (80g) np. firmy Skawa
    2 garści płatków czekoladowo karmelowych Lion

    Sernik:
    1 kostka margaryny
    0.5 kg sera białego
    2o g żelatyny spożywczej
    2 szklanki mleka
    1 szklanka zimnej wody
    2 żółtka
    2 cukry waniliowe
    pół łyżeczki olejku pomarańczowego lub cytrynowego
    1 galaretka brzoskwiniowa
    4 łyżki cukru pudru
    3 duże brzoskwinie lub 5 małych- obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę

    kiść winogron
    2 galaretki truskawkowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik brzoskwiniowy z winogronami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Spód sernika 1. Wafelki kokosowe i płatki zmiksować na "wiór". Wsypać na spód tortownicy, wyrównać.
  • 2. Żelatynę rozpuszczamy w szklance zimnej wody- najlepiej w większym garnku. Mleko gotujemy.
    Zagotowane mleko przelewamy powoli do żelatyny i mieszamy do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji. Pozostawiamy do przestygnięcia, mieszając co jakiś czas.
    Galaretkę brzoskwiniową również rozpuszczamy w szklance wrzącej wody i pozostawiamy do wystygnięcia.

    Miękką margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem waniliowym. Dodajemy zmielony dwa razy ser biały, cukier puder oraz olejek.
    Do powstałej masy dodajemy mleko z rozpuszczoną żelatyną oraz galaretkę brzoskwiniową. Mieszamy. Kiedy składniki się połączą dosypujemy pokrojone brzoskwinie i wylewamy na spód tortownicy. Odstawiamy do lodówki na ok 15 minut.
  • 3. Na delikatnie zastygniętym serniku układamy winogrona. Wstawiamy ponownie do lodówki.
    2 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w ok 0.75 ml wrzątku. Przestudzone wylewamy na sernik i odstawiamy do całkowitego stężenia.

Porady

Sernik najlepiej przygotować wieczorem i odstawić go na całą noc do lodówki. Można użyć innych owoców, zarówno do sernika jak i na wierzch, pamiętajmy tylko o dobraniu odpowiednich galaretek i olejku zapachowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PRZEPIS DNIA Poniedziałek 28.07.2014r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=46 PPWS_06-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować