Sernik brzoskwiniowy z kratką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na dwie równe części, zawijamy w torebkę foliową, na godzinę wkładamy do lodówki. Formę (25x40 cm.) wykładamy papierem do pieczenia .Jedną część ciasta wałkujemy, wykładamy na dno formy.
2.Ser mielimy trzykrotnie na sitku o drobnych oczkach. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puszysta masę, ucierając dodajemy stopniowo ser oraz budyń w proszku. Brzoskwinie odsączmy z zalewy, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do masy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy, delikatnie mieszamy. Masę serową wylewamy na ciasto kakaowe.
3.Pozostałe ciasto wałkujemy, wycinamy kratkę za pomocą specjalnego wałka do robienia kratki lub wycinamy nożem cienkie paski i układamy na masie serowej tworząc kratkę. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 60-70 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze