Sernik brzoskwiniowy z kratką

0 (0 ocen)

Sernik jest smaczny i efektowny,kusi swoim wyglądem.Możemy go upiec na święta wielkanocne.

Składniki:

  • Ciasto:

    3,5 szklanki mąki pszennej

    1 kostka margaryny

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    3 łyżki kakao

    1 szklanka cukru

    cukier waniliowy

    1 jajko

    Masa serowa:

    1 kilogram sera białego

    1 masło roślinne

    8 jajek

    350 gram cukru

    1 budyń waniliowy

    1 puszka brzoskwiń

    Dodatkowo:

    papier do pieczenia

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Serniki Desery

Sernik brzoskwiniowy z kratką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie ciasta 1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na dwie równe części, zawijamy w torebkę foliową, na godzinę wkładamy do lodówki. Formę (25x40 cm.) wykładamy papierem do pieczenia .Jedną część ciasta wałkujemy, wykładamy na dno formy.
  • Przygotowanie 2. Ser mielimy trzykrotnie na sitku o drobnych oczkach. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puszysta masę, ucierając dodajemy stopniowo ser oraz budyń w proszku. Brzoskwinie odsączmy z zalewy, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do masy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy, delikatnie mieszamy. Masę serową wylewamy na ciasto kakaowe.
  • robienie kratki 3. Pozostałe ciasto wałkujemy, wycinamy kratkę za pomocą specjalnego wałka do robienia kratki lub wycinamy nożem cienkie paski i układamy na masie serowej tworząc kratkę. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 60-70 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować