Sernik Biedronka

4.5 (150 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Sernik Biedronka to fajny pomysł na imprezę dla najmłodszych. Przykuwa uwagę każdego dziecka, wszystkie dzieci chcą go spróbować. Pod przykryciem kolorowej biedroneczki ukrywa się waniliowo– czekoladowy smak połączony z lubianą przez dzieci galaretką.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:

    3 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    czerwony barwnik

    Masa stracciatella :

    660g serka waniliowego homogenizowanego
    400ml śmietany 30%
    4 łyżki cukru pudru
    1/2 szklanki mleka
    3 łyżki żelatyny
    150g czekolady mlecznej


    Dodatkowo:

    2 truskawkowe galaretki
    2 jagodowe galaretki
    czarny barwnik
    8 kostek białej czekolady
    1 kostka gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Sernik biedronka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-25xigo5 1. Biszkopt
    Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka cały czas miksując dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać
    i dodać czerwony barwnik. Przełożyć do okrągłe formy o średnicy 26m wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut a następnie wystudzić.
  • image-0omue6m 2. Masa stracciatella
    Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Śmietanę z dodatkiem cukru pudru ubić na sztywno, cały czas miksując dodawać stopniowo serek waniliowy. Następnie dodać żelatynę rozpuszczoną w mleku i startą czekoladę. Całość dokładnie wymieszać.
  • image-0hmmnx0 3. Dwie jagodowe galaretki rozpuścić w 2 i 1/2 szklanki wrzątku, wylać
    do formy o wymiarach 22 x 28 cm wyłożonej folią spożywczą
    i pozostawić do stężenia (w celu uzyskania ciemnego koloru galaretki dodać niewielką ilość czarnego barwnika). Po tym czasie wyciąć kieliszkiem kropki oraz pozostałe elementy biedronki. Dwie truskawkowe galaretki rozpuścić
    w 2 i 1/2 szklanki wrzątku, pozostawić do wystudzenia. Czekolady rozpuścić osobno w kąpieli wodnej a następnie na folii aluminiowej uformować kształt oczu i wstawić do lodówki.
  • image-1nfel1m 4. Składanie sernika
    Biszkopt przełożyć do tortownicy, wylać masę stracciatella, wstawić
    do lodówki na około 30 minut.
  • image-15hxugn 5. Następnie ułożyć kropki oraz pozostałe elementy biedronki, wylać wystudzoną, lekko tężejącą truskawkową galaretkę i wstawić do lodówki na około 60 minut.
  • image-003bw6e 6. Po tym czasie ułożyć na wierzchu oczy biedronki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować