Sernik bananowy z polewą wiśniową mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód:
Rozpuszczamy masło. Kruszymy herbatniki. Najlepiej w woreczku plastikowym za pomocą wałka. Masło wlewamy do herbatników i wykładamy dno tortownicy (papier do pieczenia - tortownica 24 cm). Wstawiamy do lodówki.
Masa:
Obieramy banany, kroimy na kostkę aby mozna było łatwiej zmiksować na gładkie puree. Następnie dodajemy sok z cytryny. Do tego wrzucamy twaróg, jajka, cukier, budynie. Wszystko miksujemy, tylko do wymieszania składników. Masę wylewamy na spód herbatnikowy. Pieczemy w 180 st. przez 50 min. Sernik zostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika do ostygnięcia.
Dekoracja:
Wiśnie drylujemy (ja za pomocą małego nożyka), wydrylowane wiśnie z sokiem wkładamy do rondelka i gotujemy 5-8 min. Dodajemy cukier. Zdejmujemy z ognia i dodajemy mąkę w małych ilościach i szybko mieszamy, aby nie zrobiły się grudki.
Na ostudzony sernik wykładamy kisiel z wiśni.
Porady
Kisiel wiśniowy wyglądem i konsystencją powinien przypominać wiśniową frużelinę.
Komentarze