Sernik bananowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód: ciasteczka bardzo drobno pokruszyć. Masło stopić i wymieszać z ciasteczkami. Spód tortownicy (śr.21cm) wylepić dokładnie masą ciasteczkową, wstawić do lodówki. Formę owinąć z zewnątrz 3x folią aluminiową.
Galaretka: Galaretkę przygotować w 1,5 szkl gorącej wody, pozostawić do ostygnięcia i lekkiego tężenia. Banany pokroić w cienkie plasterki, ułożyć ciasno na serniku i zalać tężejącą galaretką. odstawić do lodówki do stężenia przynajmniej na kilka godzin.
2.Sernik: Do misy miksera wbić jajka, dodać ser, proszek budyniowy i cukier. Zmiksować do połączenia składników. Banany dokładnie rozgnieść widelcem, wymieszać z sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Dodać do masy sernikowej i jeszcze raz zmiksować. Masę wylać na schłodzony spód z ciasteczek.
Sernik umieścić w większej formie, którą uzupełnić do 1/3 wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec godzinę. Po tym czasie piekarnik wyłączyć i trzymać sernik jeszcze przez 15 minut. Wyjąć sernik, zdjąć folię i ostudzić. Następnie chłodzić w lodówce przez całą noc.
3.Galaretka: Galaretkę przygotować w 1,5 szkl gorącej wody, pozostawić do ostygnięcia i lekkiego tężenia. Banany pokroić w cienkie plasterki, ułożyć ciasno na serniku i zalać tężejącą galaretką. odstawić do lodówki do stężenia przynajmniej na kilka godzin.
Komentarze