Sernik botwinkowy

0 (0 ocen)

Sernik nie na słodko, ale w wytrawnej wersji. Dodatek botwinki sprawił, że nabrał pięknego, różowego koloru. Idealnie sprawdzi się na kolację, czy jako ciepła przekąska.

Składniki:

  • SPÓD:

    150g krakersów
    50g masła

    MASA SERNIKOWA:

    500g twarogu zmielonego
    1/2 szklanki śmietany 18%
    3 jajka
    1 pęczek botwinki
    1 łyżka soku z cytryny
    pieprz czarny
    1 łyżeczka soli

    POLEWA ŚMIETANKOWA:

    1 szklanka śmietany 18%
    sól
    pieprz cytrynowy
    świeży koperek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Botwinka Przystawki Buraczki

Sernik botwinkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0dvnv01 1. Krakersy dokładnie rozdrobnić. Wlać rozpuszczone, gorące masło i połączyć uzyskując konsystencję mokrego piasku. Wyłożyć na spód formy o średnicy 20cm. Dobrze dociskając dna.
    Botwinkę pokroić jak najdrobniej. Smażyć na patelni, na odrobinie masła, dodając sok z cytryny. Powinna nieco zmięknąć. Odstawić, aby przestygła.
  • image-1gtfkju 2. W misie miksera połączyć ze sobą zmielony twaróg i śmietanę. Dodać jajka i zmiksować.
    Do masy twarogowej dodać przestudzoną botwinkę i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Taką masę sernikową odstawić na pół godziny co jakiś czas mieszając, aby ser nabrał różowego koloru.
    Ser z botwinką wyłożyć na przygotowany spód z krakersów. Wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec przez 50min.
  • image-14yton8 3. Śmietanę połączyć z pieprzem cytrynowym i solą. Po 50min, wyjąć sernik z piekarnika, rozsmarować polewę i piec przez kolejne 15min. Po tym czasie przestudzić sernik w lekko uchylonym piekarniku. Wierzch sernika posypać posiekanym, świeżym koperkiem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Koper Twaróg Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Na ciepło

Podobne przepisy

To może cię zainteresować