Sernik ajerkoniakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Do miski wsypać mąkę, dodać masło, cukier, proszek do pieczenia i żółtko, wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć równomiernie na dno tortownicy o średnicy 21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 20-22 minut.
2.Masa serowa:
Do sera dodać ajerkoniak, cukier i całe jajka, krótko zmiksować. Wlać mleko skondensowane, krótko zmiksować. Masę serową wylać na podpieczony spód, wstawić do piekarnika nagrzanego do do 180°C, zaraz przykręcić do 150°C piec ok. 70 minut. Ostudzić.
3.Na talerzyk połamać białą czekoladę, polać ajerkoniakiem, rozpuścić nad parą wodną. Wymieszać (masa zdecydowanie zgęstnieje. Rozsmarować po wierzchu sernika.
Komentarze