Sernik ajerkoniakowy

4.5 (162 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Delikatny, kremowy sernik o wyraźnym smaku ajerkoniaku.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3/4 szklanki mąki pszennej
    100 g masła
    50 g cukru
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 żółtko

    Masa serowa:
    500 g mielonego białego sera
    200 ml ajerkoniaku
    1/2 szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego
    1/2 szklanki cukru
    3 jajka

    Polewa:
    1 biała czekolada
    4 łyżki ajerkoniaku

Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Alkohole

Sernik ajerkoniakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do miski wsypać mąkę, dodać masło, cukier, proszek do pieczenia i żółtko, wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć równomiernie na dno tortownicy o średnicy 21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 20-22 minut.
  • 2. Masa serowa:
    Do sera dodać ajerkoniak, cukier i całe jajka, krótko zmiksować. Wlać mleko skondensowane, krótko zmiksować. Masę serową wylać na podpieczony spód, wstawić do piekarnika nagrzanego do do 180°C, zaraz przykręcić do 150°C piec ok. 70 minut. Ostudzić.
  • 3. Na talerzyk połamać białą czekoladę, polać ajerkoniakiem, rozpuścić nad parą wodną. Wymieszać (masa zdecydowanie zgęstnieje. Rozsmarować po wierzchu sernika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ajerkoniak Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować