Sernik Ambasador

4.5 (147 ocen)

  • 20 min

Przepis znalazłam w starym zeszycie z przepisami babci. Jest banalnie prosty w wykonaniu a przy tym bardzo smaczny. Zawsze gdy go robię bardzo szybko znika ze stołu.

  • 20 min

Składniki:

  • CIASTO :
    - 2 szklanki mąki
    - 1/2 szklanki cukru
    - 2 żółtka
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1 łyżka kakao
    - 1/2 kostki margaryny

    SER
    - 1/2 kostki margaryny
    - 75 dag sera
    - 3/4 szklanki cukru
    - 2 żółtka
    - 1 cukier waniliowy
    - 1 paczka budyniu waniliowego lub śmietanowego

    cukier puder do posypania na wierzch
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik ambasador - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wszystkie składniki w misce 1. Mąkę,cukier,żółtka,proszek do pieczenia kakao, margarynę wsypujemy do miski.
  • wyrabianie ciasta 2. Następnie bardzo dokładnie zagniatamy ciasto.
  • ser 3. Ser powinien być dobrze zmiksowany by nie było czuć grudek. Ser margarynę cukier, żółtka, cukier waniliowy i budyń miksujemy aż do uzyskania masy serowej. Białka ubijemy na sztywno. Dodajemy do masy serowej i powoli mieszamy.
  • ciasto 4. Ciasto dzielimy na 2 części. Większą układamy na spód, mniejsza chowamy do zamrażarki lub lodówki. Przygotowaną masę serowa wlewamy na ciasto. W tym czasie druga część zdąży troszkę stwardnieć. Na koniec ścieramy ją na wierzch ciasta.
  • 5. Ciasto pieczemy 50minut w temperaturze 180 stopni .

Porady

Dodając do ciasta mąkę możemy ją przesiać przez sitko.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować