Przepis znalazłam w starym zeszycie z przepisami babci. Jest banalnie prosty w wykonaniu a przy tym bardzo smaczny. Zawsze gdy go robię bardzo szybko znika ze stołu.
Sernik ambasador - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę,cukier,żółtka,proszek do pieczenia kakao, margarynę wsypujemy do miski.
2.Następnie bardzo dokładnie zagniatamy ciasto.
3.Ser powinien być dobrze zmiksowany by nie było czuć grudek. Ser margarynę cukier, żółtka, cukier waniliowy i budyń miksujemy aż do uzyskania masy serowej. Białka ubijemy na sztywno. Dodajemy do masy serowej i powoli mieszamy.
4.Ciasto dzielimy na 2 części. Większą układamy na spód, mniejsza chowamy do zamrażarki lub lodówki. Przygotowaną masę serowa wlewamy na ciasto. W tym czasie druga część zdąży troszkę stwardnieć. Na koniec ścieramy ją na wierzch ciasta.
5.Ciasto pieczemy 50minut w temperaturze 180 stopni .
Porady
Dodając do ciasta mąkę możemy ją przesiać przez sitko.
Komentarze