Sernik Amaretto

4.5 (175 ocen)

Kremowy, delikatny sernik, o smaku likieru Amaretto na ciasteczkach amarettini. Włoska pokusa. Sernik pieczony w kąpieli wodnej, idealnie równy a przy tym rozpływający się w ustach. Nie tylko od święta.

Składniki:

  • Spód:
    150 g ciastek amarettini
    4 łyżki miękkiego masła

    Sernik:
    50 g miękkiego masła
    130 g cukru
    3 jajka, o temp. pokojowej
    500 g twarogu półtłustego, kilkakrotnie zmielonego, o temp. pokojowej
    200 g słodkiej śmietanki (kremówki)
    50 g mąki ziemniaczanej
    50 g mielonych migdałów (bez skóry)
    100 ml likieru amaretto, o temp. pokojowej
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Ciastka Likiery

Sernik amaretto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasteczka amarettini zmiel na sypko w blenderze. Wymieszaj z miękkim masłem, powstanie jakby kruszonka. Spód formy o śr. 18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż masą ciasteczkową, dociśnij dobrze i wstaw do lodówki na czas przygotowania sernika.
  • 2. Do misy miksera przełóż miękkie masło, dodaj cukier i utrzyj razem na biały puch. Dodawaj, ciągle ubijając po 1 jajku. Porcjami domieszaj twaróg oraz śmietanę. Dodaj likier amaretto i dobrze wymieszaj masę. Już nie miksuj. Dodaj mąkę i mielone migdały i wymieszaj delikatnie łyżką.
  • Sernik pieczony w kąpieli wodnej 3. Masę serową wylej na ciasteczkowy spód. Formę wstaw do większej formy, najlepiej zabezpieczonej folią aluminiową a tę wstaw na dużą blachę z piekarnika, na tę dużą blachę wlej ostrożnie do 3/4 jej wysokości wrzątek. Wsuń ostrożnie blachę do nagrzanego do 170 st. C piekarnika i piecz sernik 60 minut. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw sernik by całkowicie ostygł. Po przestygnięciu powinien jeszcze z 1 godzinę spędzić w lodówce, wtedy będzie się dobrze kroił.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować