Sernik czekoladowy z musem wiśniowym.

4.5 (196 ocen)

  • 40 min

Lubię wypróbowywać nowe przepisy, często je modyfikuję. To ciasto ma wyjątkowy smak, połączenie czekolady z wiśnią jest niepowtarzalne.

  • 40 min

Składniki:

  • Spód:
    • 1 paczka (160 g - 190 g) czekoladowych ciastek z dziurką
    • 50 g roztopionego masła
    • 2 łyżki gorzkiego kakao
    Masa serowa:
    • 1000 g gęstego twarogu sernikowego
    • 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej
    • 1 i 1/2 szklanki cukru
    • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 2 łyżki cukru wanilinowego
    • 1/3 szklanki (80 ml) śmietany 30%
    • 2 łyżki gorzkiego kakao
    • 5 jajek
    • 100 g ciemnej czekolady
    Mus wiśniowy (przygotować i podzielić na dwie porcje):
    • 1 mały błyskawiczny kisiel wiśniowy z kawałkami owoców
    • 1/2 szklanki konfitury wiśniowej + kilka łyżek po upieczeniu do wypełnienia wgłębień
    Polewa czekoladowa:
    • 1/2 szklanki śmietany 30%
    • 2 łyżki ciemnego kakao
    • 100 g ciemnej gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik czekoladowy z musem wiśniowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Wszystkie składniki na sernik wyjąć wcześniej z lodówki aby się ociepliły.
    Mus wiśniowy: przygotować gęsty kisiel zgodnie z instrukcją na opakowaniu ale w mniejszej ilości wody - 125 ml (wrzącą wodę wlewamy do kubka, wsypujemy kisiel i mieszamy do rozpuszczenia). Kisiel wymieszać z konfiturą wiśniową.
    Spód: Ciasteczka pokruszyć tłuczkiem w misce. Kakao mieszać z roztopionym masłem aż nie będzie grudek, dodać do ciastek i wymieszać. Wyłożyć na dno tortownicy i starannie uklepać a następnie dokładnie wygładzić łyżką. Warstwa ciastek ma zachodzić na łączenie spodu i boków tortownicy. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
    Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (grzałki górna i dolna bez termoobiegu). Na dno piekarnika wstawić dwie małe formy keksowe (lub jedną blaszkę) i napełnić je wrzącą wodą z czajnika (do około 2/3 wysokości).
    Masa serowa: Do misy miksera włożyć twaróg razem z mąką ziemniaczaną, cukrem i wanilią. Ucierać mieszadłem miksera przez około 2 - 3 minuty na małych obrotach miksera, aż masa będzie gładka (starać się nie napowietrzać masy).
    Śmietankę podgrzać i dokładnie wymieszać z kakao. Gładką kakaową masę dodać do masy serowej i zmiksować na małych obrotach miksera. Wbijać kolejno jajka miksując wolno przez około 15 - 30 sekund po każdym dodanym jajku.
  • 2. Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić w kąpieli wodnej, w mikrofalówce lub rondelku z grubym dnem na małym ogniu, ciągle mieszając, ostudzić, ma być lekko ciepła. Dodać do masy serowej i zmiksować.
    Masę wylać na spód z ciasteczek, wyrównać powierzchnię. Na powierzchnię wyłożyć jedną porcję musu wiśniowego (po jednej pełnej łyżeczce, zachowując odstępy). Tortownicę postawić na środkowej kratce piekarnika, pomiędzy kratkę a tortownicę włożyć arkusz papieru do pieczenia, który zabezpieczy piekarnik przed ewentualnym wypłynięciem masy z sernika. Sernik piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec jeszcze przez 90 minut. Sernik studzić początkowo w zamkniętym piekarniku (przez 15 minut). Następnie po troszku uchylać drzwiczki piekarnika i w ten sposób stopniowo studzić sernik.
    Sernik wysunąć z piekarnika i ustawić na kratce, całkowicie ostudzić. W powstałe zagłębienia na powierzchni sernika włożyć drugą porcję musu wiśniowego, mus może miejscami wystawać ponad powierzchnię.
    Polewa czekoladowa: Do rondelka wlać śmietanę, dodać kakao i wymieszać aż nie będzie grudek. Stopniowo podgrzewać na małym ogniu. Gdy masa będzie ciepła odstawić rondelek z ognia i dodać połamaną na kosteczki czekoladę. Mieszać aż czekolada całkowicie się roztopi, ostudzić. Polewę rozprowadzić po powierzchni sernika tworząc fantazyjne fale.
    Obkroić nożem całkowicie wystudzony sernik, zdjąć obręcz z tortownicy i wstawić sernik do lodówki (bez przykrycia) na minimum kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować