Sernik czekoladowy z glazurą z czarnej porzeczki i czekolady

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sernik składa się z 4 warstw. Najpierw mamy warstwę z zapieczonych biszkoptów z orzeszkami i kakao, która dodaje chrupkości, potem cudownie kremowy sernik kakaowy, a następnie glazura z dżemu z czarne

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • SPóD:
    - biszkopty okragle: 180 gramów
    - orzechy wloskie siekane: 80 gramów
    - masło rozrtopione: 120 gramów
    - kako: 2 łyżki
    MASA SERNIKOWA:
    - mielony ser sernikowy: 1 kilogram
    - cukier drobny do wypieków: 200 gramów
    - ekstrakt z wanili: 1 łyżeczka
    - jaja klasy L: 4 sztuki
    - czekolada gorzka (kostka): 200 gramów
    - whisky: 3 łyżki
    GLAZURA Z BIAłEJ CZEKOLADY:
    - biała czekolada, posiekana: 200 gramów
    - mleko zwykłe: 80 gramów
    - glukoza: 35 gramów
    - gorąca woda: 1 łyżka
    - żelatyna torebka: 2 gramy

    - Glazura z dżemu z czarnej porzeczki: 240 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Dżemy

Sernik czekoladowy z glazurą z czarnej porzeczki i czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ja sernik upiekłam w formie 30x25 cm. Jednak jeśli wolisz serniki okrągłe to użyj tortownicy o średnicy 30cm. Sernik jest dość wysoki więc forma nie powinna być zbyt niska.
  • 2. Spód

    1. Do przygotowania spodu musisz zmiksować w malakserze biszkopty z kakao.

    2. Następnie dodaj masło. Wszystko dokładnie zmiksuj.

    3. Wyłóż równomiernie na blaszkę do pieczenia i dociśnij szpatułką.

    4. Piecz przez 10 minut w temperaturze 160°C.
  • 3. Masa sernikowa

    1. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Odłóż do przestudzenia.

    2. Zmiksuj ser z cukrem i ekstraktem waniliowym.

    3. Dodawaj po jednym jajku.

    4. Dalej miksując dodaj czekoladę i kakao.

    5. Na koniec wlej alkohol. Dokładnie wymieszaj i wylej na spód biszkoptowy.

    6. Piecz 40-60 minut. Wyjmij i całkowicie ostudź.
  • 4. Glazura z dżemu

    1. W rondelku rozpuść dżem, aż będzie wodnisty.

    2. Lekko przestudź i wylej na sernik.
  • 5. Glazura z białej czekolady

    1. Żelatynę rozpuść w łyżce gorącej wody.

    2. Mleko zagotuj razem z glukozą.

    3. Zdejmij z palnika, wlej rozpuszczoną żelatynę.

    4. Dodaj pokruszoną białą czekoladę i dokładnie wymieszaj. Zrób to delikatnie, aby nie napowietrzyć mikstury. Odłóż aby glazura lekko stężała.

    5. Kiedy będzie lekko gęstnieć, wylej na wierzch sernika. Włóż do lodówki, najlepiej na całą noc.
  • 6. Dekoracja

    Pokrój sernik i udekoruj według upodobań.

    Ja w końcu mogłam użyć swojej maty silikonowej do wykonywania mini tabliczek z czekolady i muszę przyznać, że efekt końcowy bardzo mi się spodobał. A Wam?
  • 7. www.sandrabakesaparty.pl
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować