Ten sernik jest wilgotny, czekoladowy, pachnący korzennymi przyprawami z dodatkiem bitej śmietany. To moja propozycja na zastąpienie tradycyjnego sernika na świątecznym stole.
Składniki:
Spód:
250 g herbatników korzennych
120 g masła
Masa serowa:
1 kg twarogu z wiaderka
1 szkl cukru
5 jajek
1 budyń czekoladowy
150 ml kremówki 30%
150 g czekolady gorzkiej
1 płaska łyżka kakao
1 płaska łyżka przyprawy do piernika
150 ml oleju rzepakowego
Bita śmietana:
200 ml kremówki 30%
1 łyżka cukru pudru
Dekoracja:
czekoladowe gwiazdki
czekoladowa posypka
Sernik czekoladowo-korzenny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód:
Herbatniki zmiksować w blenderze na proszek, przełożyć do naczynia, wlać ciepłe rozpuszczone masło, wymieszać i wyłożyć równomiernie dno tortownicy o średnicy 25 cm.
Masa serowa:
Kremówkę podgrzać ale nie gotować. Zdjąć z ognia dodać połamaną czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Wsypać przyprawę do piernika, kakao i zmiksować blenderem lub dokładnie rozmieszać tak by nie było "grudek z kakao".
Do misy miksera przełożyć twaróg, wsypać cukier, wbić jajka i chwilkę zmiksować. Miksując na wolnych obrotach wlać olej, wsypać proszek budyniowy i wlewać letnią kremówkę z przyprawą. Chwilkę miksować do połączenia się składników. Nie miksować zbyt długo by nie napowietrzać masy. Masę serową wylać na spód z herbatników i piec w 180 stopniach około 80 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik do całkowitego wystudzenia.
Bita śmietana:
Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Bitą śmietanę rozsmarować na zimnym serniku i udekorować.
Komentarze