Sernik czekoladowo-korzenny

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Ten sernik jest wilgotny, czekoladowy, pachnący korzennymi przyprawami z dodatkiem bitej śmietany. To moja propozycja na zastąpienie tradycyjnego sernika na świątecznym stole.

Składniki:

  • Spód:
    250 g herbatników korzennych
    120 g masła
    Masa serowa:
    1 kg twarogu z wiaderka
    1 szkl cukru
    5 jajek
    1 budyń czekoladowy
    150 ml kremówki 30%
    150 g czekolady gorzkiej
    1 płaska łyżka kakao
    1 płaska łyżka przyprawy do piernika
    150 ml oleju rzepakowego
    Bita śmietana:
    200 ml kremówki 30%
    1 łyżka cukru pudru
    Dekoracja:
    czekoladowe gwiazdki
    czekoladowa posypka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik czekoladowo-korzenny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:
    Herbatniki zmiksować w blenderze na proszek, przełożyć do naczynia, wlać ciepłe rozpuszczone masło, wymieszać i wyłożyć równomiernie dno tortownicy o średnicy 25 cm.
    Masa serowa:
    Kremówkę podgrzać ale nie gotować. Zdjąć z ognia dodać połamaną czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Wsypać przyprawę do piernika, kakao i zmiksować blenderem lub dokładnie rozmieszać tak by nie było "grudek z kakao".
    Do misy miksera przełożyć twaróg, wsypać cukier, wbić jajka i chwilkę zmiksować. Miksując na wolnych obrotach wlać olej, wsypać proszek budyniowy i wlewać letnią kremówkę z przyprawą. Chwilkę miksować do połączenia się składników. Nie miksować zbyt długo by nie napowietrzać masy. Masę serową wylać na spód z herbatników i piec w 180 stopniach około 80 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik do całkowitego wystudzenia.
    Bita śmietana:
    Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
    Bitą śmietanę rozsmarować na zimnym serniku i udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować