sernik czarno-biały

4.72 (223 ocen)

  • 2 godz.

klasyczny puszysty sernik :))

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szklanki cukru pudru
    150 gram miękkiego masła
    2 łyżki kakao
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    1 jajo
    masa serowa:
    1 kg sera wiaderkowego (dałam Dr. Oetker)
    5 jajek
    200 gram miękkiego masła
    1,5 szklanki cukru pudru
    80 gram cukru waniliowego
    1 budyń waniliowy bez cukru (40 gram)
    1 łyżka mąki pszennej
    3 łyżki smażonej lub kandyzowanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie)
    3 łyżki rodzynek (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.72 (223 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik czarno-biały - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, proszku, cukru, jaja, masła, kakao i smietany zagnieśc kruche ciasto, uformować kulę, zawinąc w folię, wsadzić do lodówki.

    Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. W osobnym naczyniu utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, dodać miękkie masło i zmiksować na puszystą masę. Nadal miksując dodawać stopniowo twaróg, a potem mąkę i proszek budyniowy. Na koniec wmieszać delikatnie łyżką pianę z białek, rodzynki i skórkę pomarańczową (opcjonalnie).

    Schłodzone ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną rozwałkować na papierze do pieczenia i przełożyć do formy o wymiarach 40x25 cm. Na ciasto wylać masę serową, a na wierzch zetrzeć na dużych oczkach drugą część ciasta.

    Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 60 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować