Sernik czarno-biały - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, proszku, cukru, jaja, masła, kakao i smietany zagnieśc kruche ciasto, uformować kulę, zawinąc w folię, wsadzić do lodówki.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. W osobnym naczyniu utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, dodać miękkie masło i zmiksować na puszystą masę. Nadal miksując dodawać stopniowo twaróg, a potem mąkę i proszek budyniowy. Na koniec wmieszać delikatnie łyżką pianę z białek, rodzynki i skórkę pomarańczową (opcjonalnie).
Schłodzone ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną rozwałkować na papierze do pieczenia i przełożyć do formy o wymiarach 40x25 cm. Na ciasto wylać masę serową, a na wierzch zetrzeć na dużych oczkach drugą część ciasta.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 60 minut.
Komentarze