Sernik cytrynowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Do misy miksera włożyć ser, cukier i mąkę. Miksować aż masa będzie gładka i jednolita przez około 2 minuty. Dodawać po jednym jajku, miksując na średnich obrotach. Dodać śmietankę kremową, sok z cytryny i zmiksować na małych obrotach do połączenia się składników.
2.Masę wylać do tortownica o średnicy 24 cm z odpinaną obręczą, wysmarowaną masłem. Wstawić do piekarnika, nagrzanego do 175 stopni. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez kolejne 1 i 1/2 godziny, do czasu aż masa serowa się zetnie.
3.Sernik wyjąć z piekarnika i rozprowadzić na nim śmietanę wymieszaną z cukrem waniliowym. Wstawić z powrotem do piekarnika na kolejne 15 minut. Gotowy sernik wyjąć i ostudzić. Gdy będzie całkowicie wystudzony,udekorować trsuskawkami i wstawić do lodówki.
Komentarze