Przepis na ten sernik wymyśliłam przypadkiem. Nie opadł ani milimetra i był bardzo kremowy. goście się nim zajadali.
1 godz. 30 min
Składniki:
Składniki:
na ciasto:
215 g mąki
100 g cukru pudru
2 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
100 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
na masę serową:
1200 g twarogu mielonego (lub innego zwartego sera )
6 żółtek
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki mleka (jeśli używamy rzadkiego sera to mleko należy pominąć)
2 opakowania budyniu waniliowego
skórka otarta z dwóch dużych cytryn
sok z połowy cytryny
na piankę cytrynową:
8 białek (pozostałe z ciasta i masy serowej)
2 opakowania kisielu cytrynowego
1 szklanka cukru pudru
szczypta soli
skórka otarta z cytryny
Sernik cytrynowy z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta zagnieść szybko na stolnicy. Blaszkę o wymiarach 25*34 cm wyścielić dokładnie papierem. Na dnie rozwałkować ciasto.
2.Wszystkie składniki masy serowej umieścić w misce i zmiksować krótko, tylko do połączenia składników.
3.Wylać na ciasto. wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około 45 minut. Białka ubić z solą i cukrem pudrem na pianę, pod koniec ubijania wsypać kisiele i skórkę z cytryny. Pianę wyłożyć na sernik i piec jeszcze około 15-20 minut.
4.Wyłączyć i uchylić piekarnik i pozostawić w nim sernik do wystygnięcia. Najlepiej odstawić go na noc w chłodne miejsce i kroić dopiero następnego dnia.
Porady
Sernik najlepiej kroić ostrym cienkim nożem. Można przed podaniem posypac cukrem pudrem.
Komentarze