Sernik cytrynowy z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą i nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Białka oddzielić od żółtek.
Do miski wlać żółtka i 2/3 części cukru, utrzeć aż cukier się rozpuści.
Wsypać budyń i wlać sok z cytryny, wymieszać.
2.Dodać twaróg i mascarpone, wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę w trakcie ubijania dodawać cukier.
Gdy piana będzie gotowa dodać część do masy serowej, wymieszać delikatnie i dodać resztę piany, wymieszać.
3.Na dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć biszkopty i wyłożyć masę sernikową.
Tortownicę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec sernik 30 minut a potem zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec kolejne pół godziny.
Po upieczeniu sernik wystudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach i utrzeć lukier, którym polać zimny sernik.
Na koniec udekorować posypką, wstawić sernik do lodówki i kroić po ścięciu się lukru.
Komentarze