sernik z pomarańczowo-cytrynową polewą

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Bardzo ciekawy smak

  • 3 godz.

Składniki:

  • Spód:
    2 szkl. mąki
    3 duże łyżki kakao
    1/2 szkl. cukru
    2 jajka
    150 g masła
    2-3 łyzki śmietany
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Ser:
    1,20 kg sera twarogowego
    1 szkl cukru
    sok i skórka otarta z cytryny
    2 jajka
    budyń śmietankowy (na 3/4 l. mleka) minus łyżka do polewy
    Polewa:
    2 jajka
    Sok z 2 pomarańczy i 1 cytryny
    1/2 szkl cukru
    2 łyżki masła
    2 łyżki śmietany 30%
    łyżka budyniu z torebki przeznaczonej do sera
    wiórki białej i mlecznej czekolady do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Sernik z pomarańczowo-cytrynową polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieść ciasto, wyłożyć do blaszki (użyłam 30x35 cm), trochę podpiec.
  • 2. Utrzeć wszystkie składniki masy serowej i wyłożyć na podpieczony spód. Piec aż ser się zarumieni w 180 stopniach..
  • 3. Polewa: W kubku rozrobić łyżkę budyniu z 2 łyżkami soku, resztę soku dobrze rozgrzać w rondelku (nie zagotować). W misce ubić widelcem jajka, dodać cukier a następnie małym strumieniem wlewać gorący sok. Masę przelać do rondelka, wlać rozrobiony budyń i na małym ogniu zagotować cały czas mieszając. Zdjąć z ognia do dać masło, mieszać aż się roztopi, potem dodać kremówkę. Ostudzić i wylać na wystudzony sernik, posypać startą na tarce czekoladą. Najlepiej włożyć do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować