Sernik chałwowy ze śliwkami na jaglanym spodzie

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Dla moich cudownych Rodziców przygotowuję zawsze specjalne słodkości. Jako, że Mama uwielbia serniki, a ja robię je w zasadzie tylko dla Niej to przygotowałam obłędnie pyszny chałwowy sernik, ale nie byle jaki, bo na zdrowym jaglanym spodzie i ze śliwkami. Sernik rozpływał się w ustach.

  • 3 godz.

Składniki:

  • masa:
    1 kg sera wiaderkowego
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru pudru
    200 ml śmietany kremówki (nieubita)
    250 g chałwy (rozkruszonej)
    6-10 śliwek

    spód:
    szklanka kaszy jaglanej
    jajko
    3 łyżki cukru waniliowego + 2 łyżki miodu
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki kukurydzianej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik chałwowy ze śliwkami na jaglanym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem, a następnie ugotować na wodzie wg instrukcji na opakowaniu.
    Wystudzoną wymieszać z pozostałymi składnikami.
    Dno tortownicy o śr. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie kaszą jaglaną.
    Piec 15 minut w temp. 180 st.C i wystudzić.
    Ser utrzeć z cukrem, a potem dodać resztę składników (oprócz śliwek).
    Masę serową wylać na jaglany spód.
    Na wierzchu ułożyć połówki śliwek.
    Piec w temp. 180 st.C. przez 70-80 minut (w razie przypiekania się góry położyć na wierzchu formy folię aluminiową) w kąpieli wodnej (na dolnej półce ustawić naczynie żaroodporne z wodą od początku nagrzewania piekarnika).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować