Sernik chałwowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Sernik jest niezwykle puszysty i wprost rozpływa się w ustach.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Spód:
    130 g pełnoziarnistych ciastek
    40 g masła

    Sernik:
    800 g sera twarogowego
    200 g cukru
    40 g cukru waniliowego
    1/2 szklanki śmietany kremówki
    40 g mąki ziemniaczanej
    4 jajka
    300 g chałwy waniliowo - kakaowej

    Polewa:
    1/2 szklanki śmietany kremówki
    150 chałwy waniliowo - kakowej

Sernik chałwowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciastka rozdrobnić w blenderze na piasek. Masło rozpuścić, dodać do ciastek, wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć na to masę ciasteczkową, wyrównać i lekko przygnieść. Wstawić do lodówki.
  • 2. Sernik, cukier i cukier waniliowy oraz mąkę zmiksować. Wbijać kolejno po jednym jajku. Na koniec dodać śmietanę kremówkę. Wymieszać. Chałwę rozdrobnić widelcem i dodać do masy. Dokładnie wymieszać. Powstałą masę przełożyć na spód ciasteczkowy i wstawić do większej blachy z wodą (pieczenie w kąpieli wodnej). Piec 45-60 minut w 180 stopniach.
  • 3. Sernik po wyjęciu z piekarnika przestudzić. W rondelku zagotować śmietanę i dodać pokruszoną chałwę. Całość gotować aż zgęstnieje. Lekko przestudzić, polać sernik. Chłodzić przez noc w lodówce.

Porady

Sernik można polać też polewą czekoladową, a zamiast chałwy o smaku waniliowo - kakaowym, dodać np. chałwę waniliową.

Komentarze

Podobne przepisy