Sernik jest niezwykle puszysty i wprost rozpływa się w ustach.
1 godz. 20 min
Składniki:
Spód:
130 g pełnoziarnistych ciastek
40 g masła
Sernik:
800 g sera twarogowego
200 g cukru
40 g cukru waniliowego
1/2 szklanki śmietany kremówki
40 g mąki ziemniaczanej
4 jajka
300 g chałwy waniliowo - kakaowej
Sernik chałwowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciastka rozdrobnić w blenderze na piasek. Masło rozpuścić, dodać do ciastek, wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć na to masę ciasteczkową, wyrównać i lekko przygnieść. Wstawić do lodówki.
2.Sernik, cukier i cukier waniliowy oraz mąkę zmiksować. Wbijać kolejno po jednym jajku. Na koniec dodać śmietanę kremówkę. Wymieszać. Chałwę rozdrobnić widelcem i dodać do masy. Dokładnie wymieszać. Powstałą masę przełożyć na spód ciasteczkowy i wstawić do większej blachy z wodą (pieczenie w kąpieli wodnej). Piec 45-60 minut w 180 stopniach.
3.Sernik po wyjęciu z piekarnika przestudzić. W rondelku zagotować śmietanę i dodać pokruszoną chałwę. Całość gotować aż zgęstnieje. Lekko przestudzić, polać sernik. Chłodzić przez noc w lodówce.
Porady
Sernik można polać też polewą czekoladową, a zamiast chałwy o smaku waniliowo - kakaowym, dodać np. chałwę waniliową.
Komentarze