Sernik chałwowy

4.5 (164 ocen)

  • 30 min

Wyśmienite ciasto dla wielbicieli chałwy i sernika :)

  • 30 min

Składniki:

  • na spód:
    - 200 g ciastek digestive
    - 80 g masła

    na masę serową:
    - 80 dag sera
    - 4 jajka
    - 3/4 szklanki cukru
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 125 ml śmietany kremówki (30%)
    - 300 g chałwy waniliowej

    na polewę:
    - 150 g chałwy
    - 125 ml śmietany kremówki (30 %)
    - płatki migdałów
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik chałwowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasteczka kruszymy wałkiem lub w blenderze, a następnie powstały proszek mieszamy z roztopionym masłem. Tortownicę (u mnie średnica 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy równomiernie masę ciasteczkową i odstawiamy do lodówki.
  • 2. W tym czasie ucieramy ser z cukrem, dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. Następnie wlewamy śmietanę, wsypujemy mąkę oraz ziarenka wanilii i miksujemy do połączenia składników. Chałwę kroimy na małe kawałki i szpatułką mieszamy ją z masą serową. Całość wylewamy na spód ciasteczkowy.
  • 3. Piekarnik nastawiamy na temp. 170 stopni. Na najniższą półkę wstawiamy naczynie żaroodporne wypełnione wodą, natomiast na środkową formę z ciastem.
  • 4. Pieczemy około 70 minut. Studzimy przez godzinę w uchylonym piekarniku.
  • 5. Chałwę rozdrabniamy ( najlepiej w blenderze), mieszamy ze śmietaną i podgrzewamy przez krótką chwilę, cały czas mieszając.
  • 6. Przestygnięty sernik polewamy polewą, dekorujemy migdałami i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Migdały Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować