Sernik chałwowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasteczka kruszymy wałkiem lub w blenderze, a następnie powstały proszek mieszamy z roztopionym masłem. Tortownicę (u mnie średnica 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy równomiernie masę ciasteczkową i odstawiamy do lodówki.
2.W tym czasie ucieramy ser z cukrem, dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. Następnie wlewamy śmietanę, wsypujemy mąkę oraz ziarenka wanilii i miksujemy do połączenia składników. Chałwę kroimy na małe kawałki i szpatułką mieszamy ją z masą serową. Całość wylewamy na spód ciasteczkowy.
3.Piekarnik nastawiamy na temp. 170 stopni. Na najniższą półkę wstawiamy naczynie żaroodporne wypełnione wodą, natomiast na środkową formę z ciastem.
4.Pieczemy około 70 minut. Studzimy przez godzinę w uchylonym piekarniku.
5.Chałwę rozdrabniamy ( najlepiej w blenderze), mieszamy ze śmietaną i podgrzewamy przez krótką chwilę, cały czas mieszając.
6.Przestygnięty sernik polewamy polewą, dekorujemy migdałami i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Komentarze