Sernik chałwowy

0 (0 ocen)

Sernik chałwowy jest niebiański o delikatnej, kremowej konsystencji. Chałwa wspaniale wyczuwalna, jednak nie dominująca. Sernik wspaniale umilił nam świąteczny czas i na długo pozostanie w naszej pamięci.

Składniki:

  • Składniki:
    Spód:
    300 g ciastek zbożowych degostive
    60 g masła
    Masa serowa:
    1 kg twarogu sernikowego *
    250 g ricotty
    300 g chałwy waniliowej
    200 ml śmietany kremówki
    300 g białej czekolady
    1/2 szklanki cukru pudru
    4 duże jajka
    Polewa czekoladowa:
    150 g czekolady mlecznej
    100 ml śmietany kremówki
    Dodatkowo:
    50 g chałwy waniliowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik chałwowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:
    Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki.
  • 2. Masa serowa:
    Do rondelka wlewamy śmietanę, dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści. Pamiętajmy, aby nie zagotować śmietany. Chałwę rozdrabniamy przy pomocy widelca. Do sera białego dodajemy ricottę, jajka, cukier i pokruszoną chałwę. Miksujemy na średnich obrotach, dodajemy śmietanę z białą czekoladą i mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę serową wylewamy na przygotowany wcześniej ciasteczkowy spód. Piekarnik nagrzewamy do 180'C i wstawiamy sernik. Pod sernikiem umieszczamy żaroodporne naczynie wypełnione wodą. Sernik pieczemy 50 minut w temperaturze 180'C. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150'C i pieczemy kolejne 25 minut. Po upływie całkowitego czasu pieczenia wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwi i pozostawiamy tak sernik do momentu wystudzenia. Wyjmujemy sernik z piekarnika i wstawiamy najlepiej do lodówki na 12 godzin.

  • 3. Polewa:
    Do rondelka wlewamy śmietanę, dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Pamiętajmy, aby nie zagotować śmietany. Tak przygotowaną polewę wylewamy na wierzch schłodzonego sernika. Wierzch dekorujemy pokruszoną chałwą.
    *użyłam twarogu z wiaderka
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować