Sernik chałwowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Konsystencja tego sernika jest aksamitna i jednorodna, a smak wyraźnie chałwowy. Wyjątkowo udany sernik, który bardzo smakował całej rodzinie,

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • • 1 kg białego sera mielonego
    • 5 jajek
    • 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego
    • 300 g chałwy waniliowej
    • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    Polewa
    • 1 gorzka czekolada
    • 1/2 szklanki śmietanki 30%
    • kawałki chałwy do ozdoby
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Serniki Desery

Sernik chałwowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Mleko skondensowane zagotować z pokruszoną chałwą. Należy cały czas mieszać, bo masa łatwo się przypala. Chałwa powinna się rozpuścić w mleku.
    • Wystudzić.
  • 2. Ser przełożyć do miksera i przemieszać z masą chałwową na wolnych obrotach, dodać mąkę ziemniaczaną.
    • Wbijać po jednym jajku, ciągle mieszając. Dodawać następne jajka co 30 sekund, aż poprzednie wymiesza się z masą serową.
    • Wyłożyć okrągłą tortownicę (26 cm średnicy) folią aluminiową, wysmarować masłem i wlać masę serową.
  • 3. • Piec w 200 st.C przez 15 minut, następnie obniżyć temp do 120 st.C i piec jeszcze 60 minut.
    • Wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin, najlepiej na noc.
  • 4. Polewa
    • Rozpuścić na parze czekoladę ze śmietanką i polać ciasto.
    • Posypać pokruszoną chałwą.

Porady

Do sernika użyłam polskiej chałwy wedlowskiej o smaku waniliowym. Ser z Piątnicy, bo jest bez żadnych dodatków i uważam go za najlepszy z mielonych serów. Sernik nie jest zbyt słodki, nam to wystarczało, ale można oczywiście dosłodzić według uznania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować