Serniczek "zielone jabłuszko"

4.51 (154 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Pyszny i rozpływający się w ustach serniczek. Idealny do kawy na rodzinne uroczystości. Przepis mam od koleżanki mamy.

Składniki:


  • Sernik:
    1kg serka z wiadereczka
    12 żółtek
    1 szkl cukru pudru
    8 białek
    1/2 szkl cukru kryształu
    łyżka budyniu
    ziarenka z 1 laski wanilii

    Masa ajerkoniakowa:
    masło w temp. pokojowej
    1/2 szkl ajerkoniaku
    1/2 szkl cukru pudru

    Masa jabłkowa:
    słoik prażonych jabłek
    3 galaretki agrestowe

    Masa śmietankowa:
    1/2l śmietanki 30% 2/3 szkl cukru pudru
    4 łyżeczki żelatyny
    1/3 szkl mleka
    ziarenka z 1 laski wanilii

Wystaw ocenę:

4.51 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Serniki Desery Galaretki

Serniczek "zielone jabłuszko" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sernik: białka ubić na sztywną pianę z cukrem kryształem. Pozostałe składniki dokładnie zmiksować. Białka połączyć łyżką z masą serową. Sernik upiec w blaszce (24x36cm) wyłożonej papierem do pieczenia w temp 160st. prze godzinę. Ostudzić.
  • 2. Masa: Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, cały czas ucierając dodawać po łyżce ajerkoniaku. Wyłożyć na sernik. Schłodzić. Galaretki rozpuścić w szkl. gorącej wody, ostudzić i wymieszać z jabłkami. Tężejącą galaretkę wylać na masę.
  • 3. Masa śmietankowa: do garnuszka wlać mleko i dodać żelatynę. Gdy napęcznieje podgrzewać. Dodać ziarenka wanilii. ostudzić. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać. Wylać na galaretkę, posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować