Ciasta piekę często, a serniczek zawsze mi się udaje. To ulubiony deser moich wnuków.
Składniki:
● 56 herbatników (część może być w czekoladzie)
● masło do smarowania blachy
● kg zmielonego twarogu
● 12 dag cukru
● szklanka śmietany
● sok i skór ka starta z 1 cytryny
● 2 łyżki żelatyny
● puszka brzoskwiń
● polewa czekoladowa
● galaretka pomarańczowa
Serniczek z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blachę 37x25 cm smarujemy
masłem i wykładamy herbatnikami.
Twaróg ucieramy
z cukrem, skórką i sokiem
z cytryny oraz 5 łyżkami śmietany.
Żelatynę moczymy w zimnej
wodzie. Gdy napęcznieje,
podgrzewamy, aż się rozpuści.
Ostudzoną mieszamy z kil koma
łyżkami masy twarogowej i wlewamy
cienkim strumieniem do
twarogu. Studzimy, cały czas
mieszając.
2.Schłodzoną śmietanę ubijamy,
dodajemy stopniowo do
twarogu, ostrożnie mieszamy.Masę wykładamy na herbatniki,
przykrywamy warst wą herbatników
bez czekolady.
3.Brzoskwinie osączamy i kroimy
w plasterki. Układamy na
herbatnikach, pokrywając dokładnie
całą powierzchnię. Galaretkę
rozpuszczamy w szklance
gorącej wody, studzimy.
Tężejącą galaretką zalewamy
brzoskwinie. Dekorujemy cytryną
i polewą czekoladową.
Komentarze