Moje córcie rozsmakowały się w serniku na zimno i mama teraz wymyśla nowe kombinacje:). ta pozwala na wykorzystanie owoców z kompotu bo strasznie nie lubię gdy coś się marnuję w kuchni:)
Składniki:
35 dag sera na sernik ( z pudełka)
2,5 łyżki miodu
40-45 dag owoców z kompotu (ja użyłam owoców z kompotu z pomarańczy i jabłek)
1,5 łyżki żelatyny+1 łyżeczka
niepełna szklanka gorącej przegotowanej wody
2,5 łyżki cukru
2 łyżki galaretki pomarańczowej
galaretka agrestowa
330 ml gorącej przegotowanej wody
1/2 pomarańczy
Serniczek na zimno z owocami z kompotu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Owoce z kompotu zmiksować w blenderze z 2 łyżkami cukru (wyjąć wcześniej goździki). Półtorej łyżki żelatyny rozpuścić dokładnie w w wodzie. Do miski przełożyć ser, dodać miód i wymieszać mikserem. Do miski z serem przełożyć połowę zmiksowanych owoców i ponownie wymieszać mikserem. Cały czas miksując wlewać żelatynę do całkowitego połączenia się składników. Gotowa masa serowa powinna być dosyć płynna. Masę przelać do wysokich szklanek mniej wiecej do połowy o wstawić do zamrażalnika na 5-10 minut, aby masa odrobinę stężała. W tyn czasie do rondelka przełożyć resztę zmiksowanych owoców, dodać resztę cukru, wymieszać i zagotować owoce. Zdjąć z ognia, wsypać proszek gal. pomarańczowej i łyżeczkę żelatyny i dokładnie wymieszać. Rondelek wstawić do zlewu z zimną wodą, aby mus szybko przestygł. Szklanki wyjąć z zamrażalnika i łyżką nakładać mus owocowy po 3-4 łyżki. Na mus także łyżką nakładać resztę masy serowej, odstawić do lodówki aby stężało. Gal.agrestową rozpuścić dokładnie w 330 ml wody i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Gdy druga warstwa masy serowej stężeje, położyć na niej plaster pomarańcza i zalać galaretką. Ponownie odstawić do lodówki. Zapraszam i smacznego!
Komentarze