Serniczek na zimno z musem truskawkowym

4.5 (148 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Sernik na zimno w pucharkach wygląda bardzo apetycznie.Moja rodzina uwielbia jego smak.Kiedy tylko nastaje sezon na truskawki,jagody, maliny ten wspaniały deser często gości na naszym stole.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • NA DESER::
    - serek mascarpone (lub serek homogenizowany waniliowy): 250 gramów
    - mleko skondensowane (słodzone): 200 mililitrów
    - śmietana (36%): 130 mililitrów
    - Żelatyna (do deserów): 2 łyżki
    - woda: 50 mililitrów
    - truskawki (świeże lub maliny, jagody): 200 gramów
    - cukier waniliowy (1 opakowanie): 16 gramów
    DO DEKORACJI::
    - listki świeżej mięty (lub melisy): 4 sztuki
    - truskawki (z szypułkami): 4 sztuki
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery Twarożek

Serniczek na zimno z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować wodę, rozpuścić w niej żelatynę,odstawić w chłodne miejsce.
  • 2. Serek mascarpone wymieszać z mlekiem skondensowanym, śmietanę ubić, połączyć z masą serową.
  • 3. Do masy wlać rozpuszczoną żelatynę (wystudzoną) i dokładnie zmiksować. Przelać do pucharków, wstawić do lodówki na 40 minut.
  • 4. Truskawki umyć, usunąć szypułki, wrzucić do blendera, wsypać cukier waniliowy, zmiksować.
  • 5. Na schłodzony sernik wylać mus truskawkowy, udekorować listakmi świeżej mięty i truskawką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Serek Truskawki Żelatyna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować