Serek z jogurtu greckiego

4.5 (165 ocen)

  • 48 min

Jest to przepis na serek zrobiony z jogurtu greckiego i w postaci kulek zakonserwowany w aromatycznym oleju. Serek świetnie nadaje się do kanapek.

  • 48 min

Składniki:

  • - 400 g jogurtu greckiego
    - ok. 1 szkl. oleju
    - sól do smaku
    - 2 ząbki czosnku
    - kilka listków ulubionych świeżych ziół np. bazylia, natka pietruszki
    - ½ łyżeczki ulubionych suszonych ziół np. oregano, rozmarynu
    - ½ łyżeczki kolorowego pieprzu ziarnistego
    - ewentualnie papryczka chili
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Serek z jogurtu greckiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jogurt solimy do smaku, zawijamy w podwójnie złożoną gazę. Zawiązujemy jej końce. Taką sakiewkę wieszamy nad jakimś naczyniem żeby obciekła, zostawiamy w chłodnym miejscy (najlepiej lodówce) na 1-2 doby. Z otrzymanej masy formujemy kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego. Ponownie wkładamy do lodówki na talerzyku, żeby stężały i obeschły (najlepiej na kilka godzin). Następnie wkładamy je do słoika, zalewamy olejem, wkładamy przyprawy i zamykamy słoik. Takie przygotowane kulki, przechowywane w lodówce, będą dobre przez kilka tygodni a nawet miesięcy. Jedna kulka wystarczy na posmarowanie 1 kromki chleba.

Porady

Przyprawy ziołowe możemy także dodać bezpośrednio do masy serowej, z której formujemy kulki. Możemy też z nich całkowicie zrezygnować, jeśli serek chcemy zjeść z konfiturą. Nie trzeba też koniecznie robić kuleczek, można prosto po rozwinięciu z gazy, zamknąć serek w plastikowym pojemniku i przechowywać ok 1-1,5 tygodnia w lodówce. Olej jednak wydłuża świeżość sera.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować