Ser smażony z czarnuszką

5 (1 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jeszcze nie tak dawno nasze babcie smażyły ser z kminkiem, który był dość popularną potrawą. Teraz mało kto przyrządza w ten sposób ser. Przedstawiam wersję z czarnuszką zamiast kminku.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ser twarogowy: 500 gramów
    - masło: 2 łyżki
    - mleko: 0.5 szklanki
    - czarnuszka: 1 łyżeczka
    - ogórek zielony: 1 sztuka
    - pomidor: 1 sztuka
    - czerwona cebula: 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Ser

Ser smażony z czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg zostawić na 3 dni w przykrytym naczyniu, w temperaturze pokojowej. Ser po 3 dniach stanie się ciągliwy, zacznie w nim zachodzić proces gliwienia (jest to naturalny proces rozkładu białka).
  • 2. Gotowy ser przełożyć na patelnię, dodać masło i mleko, smażyć mieszając, aż ser się stopi. Do sera dodać czarnuszkę, sól do smaku i smażyć, aż ser zacznie gęstnieć.
  • 3. Ogórek i pomidor pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Warzywa połaczyć z serem. Całość jeszcze przez chwilę zostawić na gorącej patelni.
  • Ser smażony z czarnuszką 4. Smażony ser po ostudzeniu podawać z pieczywem i masłem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarnuszka Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować