Jeszcze nie tak dawno nasze babcie smażyły ser z kminkiem, który był dość popularną potrawą. Teraz mało kto przyrządza w ten sposób ser. Przedstawiam wersję z czarnuszką zamiast kminku.
Ser smażony z czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Twaróg zostawić na 3 dni w przykrytym naczyniu, w temperaturze pokojowej. Ser po 3 dniach stanie się ciągliwy, zacznie w nim zachodzić proces gliwienia (jest to naturalny proces rozkładu białka).
2.Gotowy ser przełożyć na patelnię, dodać masło i mleko, smażyć mieszając, aż ser się stopi. Do sera dodać czarnuszkę, sól do smaku i smażyć, aż ser zacznie gęstnieć.
3.Ogórek i pomidor pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Warzywa połaczyć z serem. Całość jeszcze przez chwilę zostawić na gorącej patelni.
4.Smażony ser po ostudzeniu podawać z pieczywem i masłem.
Komentarze