Selery w cieście piwnym

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepis z kuchni małopolskiej

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - duże bulwy selera: 2 sztuki
    - mleko: 0.5 szklanki
    - jarzynka: 1 łyżka
    - sok z cytryny: 2 łyżki
    - Ciasto: mąka: 1.5 szklanki
    - Ciasto: jasne piwo: 1.5 szklanki
    - CIASTO: jajka: 3 sztuki
    - Ciasto: posiekana natka pietruszki: 3 łyżki
    - Ciasto: posiekany szczypiorek: 3 łyżki
    - Ciasto: suszona bazylia: 1 łyżeczka
    - olej do smażenia: 1 szklanka
    - sól i pieprz do smaku: 1 szczypta

Selery w cieście piwnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Selery dokładnie wyszorować. Zagotować wodę z jarzynką, wlać mleko, włożyć selery i gotować na niewielkim ogniu 30 - 35 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą i obrać. Pokroić w grube plastry, skropić sokiem z cytryny. Przygotować ciasto: do miski przesiać mąkę, wbić żółtka i mieszając, powoli wlewać piwo. Ciasto dokładnie wyrobić, dodać sól, pieprz i bazylię, mieszać, przykryć i zostawić na pół godziny. Dodać posiekaną pietruszkę, szczypiorek i ubitą na sztywno pianę z białek, delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Plastry selera zanurzyć w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Zdjąć z patelni i osączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać natychmiast z pikantnymi surówkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy