Mieszkając jakiś czas w Chinach, miałam okazję poznać tamtejszą codzienną kuchnię. Dania sąproste i delikatne w smaku, a niewątpliwym ich atutem jest to, że się je szybko przyrządza.
Składniki:
● seler naciowy
● średnia cebula
● 3 jajka
● łyżeczka mąki ziemniaczanej
● szklanka wody lub bulionu (może być z kostki)
● olej
● sól
● cukier
Seler naciowy po chińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka wbijamy do miseczki
i lekko roztrzepujemy ze szczyptą
soli. Na patelni mocno rozgrzewamy
olej, wlewamy jajka
i smażymy na kształt omletu. Po usmażeniu przekładamy ponownie
do miseczki.
2.Cebulę kroimy w piórka
i smażymy na bardzo gorącym
oleju na złocisty kolor. Selera
myjemy, kroimy w cienkie paski
i dodajemy do cebuli. Smażymy
na dużym ogniu ok. 5 minut,
cały czas mieszając.
3.Do warzyw wsypujemy po
łyżeczce soli i cukru. Wlewamy
1/2 szklanki wody (lub bulionu)
i dusimy pod przykryciem ok.
5 minut. Gdy seler zmięknie, do
powstałego sosu dodajemy mąkę
ziemniaczaną rozprowadzoną
wodą i mieszamy.
4.Następnie usmażone na początku
jajka dzielimy na mniejsze kawałki, dodajemy do
selera i delikatnie mieszamy
wszystkie składniki.
Komentarze