Sekerpare - ciasteczka z semoliny

4.48 (145 ocen)

Opublikowany w Magazynie

tureckie ciasteczka przygotowane z semoliny

Składniki:

  • Ciasto:
    skórka z cytryny
    1/2 szklanki cukru
    125 g masła
    2 szklanki mąki
    1/2 szklanki semoliny
    2 jajka
    1 łyżka proszku do pieczenia
    2 łyżki oliwy z oliwek
    ok 20 migdałów
    Syrop:
    sok z cytryny
    1 1/2 szklanki cukru
    2 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.48 (145 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Sekerpare - ciasteczka z semoliny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Syrop:
    Wodę przelej do garnka i dodaj cukier,zagotuj. Gotuj ok 5 minut.
    Dodaj sok z cytryny i zmniejsz ogień. Gotuj przez następne 15 minut.
    Gotowy syrop odstaw do przestudzenia.
  • 2. Ciasto:
    Mąkę przesiej do miski i dodaj semolinę,wymieszaj.
    W rondelku rozpuść masło. W mące zrób dołek wlej masło.
    Następnie dodaj jajka,cukier,skórkę z cytryny,oliwę i proszek do pieczenia.
    Zagnieć ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na ok 15 minut.
    W między czasie nastaw piekarnik na 180 C.
    Po upływie 15 minut z ciasta formuj średniej wielkości kulki i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Każde ciastko lekko spłaszcz a na środku ułóż migdał.
    Piecz przez ok 20-25 minut.
    Po upieczeniu ciastek,polej je zimnym syropem i odstaw na ok 5-10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_11-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Turecka

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
gnochi

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

ZAPIEKANE GNOCCHI Z SEMOLINY

viki2903 ZAPIEKANE GNOCCHI Z SEMOLINY 3 godz.

To może cię zainteresować