Sękacz

4.5 (170 ocen)

daleko mu do oryginału, ale za to ładnie się prezentuje

Składniki:

  • 6 jaj
    3 szklanki mąki
    1 1/2 szklanki cukru
    1 kostka masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2-3 łyżki śmietany 18%
    sok z 1 cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Sękacz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieram z cukrem na puch. Do masy maślanej dodaję po dwa jajka i po szklance mąki, cały czas miksując.( Do ostatniej porcji mąki dodaję proszek do pieczenia.) Na końcu dodaję śmietanę i sok wyciśnięty z cytryny. Wszystko miksuję przez chwilę. Blaszkę o wymiarach 26x38 cm wykładam papierem do pieczenia. Na spód wylewam cienką porcję ciasta, rozprowadzam łyżą, piekarnik ustawiam na grzanie na górną grzałkę i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200'C na 15 min. Na zrumieniony wierzch rozsmarowuję łyżką kolejną porcję ciasta i ponownie wstawiam na 15 minut. Czynność powtarzam do całkowitego wyczerpania ciasta . Wyszło mi 5 warstw. Upieczone odstawiam do wystygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować