Sękacz

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Domowa wersja sękacza, równie smaczny jak ten oryginalny, odrobinę pracochłonny ale smak rekompensuje czas oczekiwania

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 25 dag masła lub margaryny, 26 dag cukru, 6 dużych jajek, szczypta soli, skórka otarta z 1/2 cytryny, 6 łyżek mleka
    1 łyżka rumu 12 dag mąki pszennej, 12 dag mąki ziemniaczanej, polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Sękacz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucierać 10 minut z dodatkiem 25 dag cukru na puszystą, kremową masę. Dalej ucierając wbijać po jednym jajku. Każde kolejne jajko wbijać dopiero, gdy po-przednie zostanie dokładnie utarte z masą maślaną. Dodać sól, skórkę cytrynową, mleko i rum. Połączyć. Wsypać dwa rodzaje mąki i dokładnie wymieszać.
    Nasmarować tłuszczem tortownicę o średnicy 24 cm. Na spodzie rozsmarować 2 łyżki ciasta. Wstawić do piekarnika z włączonym ogrzewaniem jedynie od góry i ładnie zrumienić (1-2 mi-nuty). Na tym rozsmarować następne 2 łyżki ciasta i również zrumienić. Czynności powtarzać, aż do wyczerpania ciasta (powinno powstać około 9-10 warstw).

    Gotowe ciasto lekko ostudzić w formie, następnie przełożyć na kratkę kuchenną, pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
    Polać polewą czekoladową
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować