Domowa wersja sękacza, równie smaczny jak ten oryginalny, odrobinę pracochłonny ale smak rekompensuje czas oczekiwania
1 godz. 30 min
Składniki:
25 dag masła lub margaryny, 26 dag cukru, 6 dużych jajek, szczypta soli, skórka otarta z 1/2 cytryny, 6 łyżek mleka
1 łyżka rumu 12 dag mąki pszennej, 12 dag mąki ziemniaczanej, polewa czekoladowa
1.Masło ucierać 10 minut z dodatkiem 25 dag cukru na puszystą, kremową masę. Dalej ucierając wbijać po jednym jajku. Każde kolejne jajko wbijać dopiero, gdy po-przednie zostanie dokładnie utarte z masą maślaną. Dodać sól, skórkę cytrynową, mleko i rum. Połączyć. Wsypać dwa rodzaje mąki i dokładnie wymieszać.
Nasmarować tłuszczem tortownicę o średnicy 24 cm. Na spodzie rozsmarować 2 łyżki ciasta. Wstawić do piekarnika z włączonym ogrzewaniem jedynie od góry i ładnie zrumienić (1-2 mi-nuty). Na tym rozsmarować następne 2 łyżki ciasta i również zrumienić. Czynności powtarzać, aż do wyczerpania ciasta (powinno powstać około 9-10 warstw).
Gotowe ciasto lekko ostudzić w formie, następnie przełożyć na kratkę kuchenną, pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Polać polewą czekoladową
Komentarze