Semifreddo z białą czekoladą

4.5 (181 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Gdy znudzą Ci się tradycyjne lody, proponuję pyszny deser lodowy z dodatkiem białej czekolady, orzechów w karmelu i owoców.

Składniki:

  • 200 g białej czekolady
    500 ml śmietany 30%
    120 g cukru
    1 jajko
    3 żółtka
    150 g orzechów włoskich
    1 laska wanilii
    200 g truskawek

    Forma keksówka na ok.1.5 l
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Semifreddo z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z 70 g cukru i czterech łyżek wody ugotować złotego koloru karmel. Dodać posiekane orzechy ( zostawić kilka całych do dekoracji), krótko razem przesmażyć i wyłożyć cienką warstwą na papier do pieczenia.
  • 2. Czekoladę zetrzeć na tarce lub drobno pokroić.
  • 3. Jajka dokładnie umyć i wybić do miski jajko i żółtka, dodać resztę cukru i nasionka z laski wanilii. Ubić na biało nad gorącą parą. Uważać żeby jajka się nie ścięły. Do dobrze ciepłych jajek dodać czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Schłodzić, od czasu do czasu mieszać.
  • 4. Formę wyłożyć folią spożywczą. Orzechy w karmelu pokruszyć. Zimną śmietanę ubić na sztywno. Truskawki umyć i pokroić, część zostawić do dekoracji.
  • 5. Do chłodnej masy jajecznej dodać orzechy, truskawki i śmietanę. Wymieszać i wylać do przygotowanej keksówki. Wstawić do zamrażarki na kilka godzin. Podawać udekorowane truskawkami, orzechami i miętą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Orzechy Śmietana Truskawki

Notka redakcyjna

PP_09-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować