semifreddo z bezami.....

0 (0 ocen)

  • 20 min

przepyszny lodowy deser, lekki jak chmurka. W sam raz na upały.

  • 20 min

Składniki:

  • 500 ml śmietany kremówki (36%)
    2 jajka,
    6 łyżek drobnego cukru,
    1 łyżka cukru waniliowego( a najlepiej ziarenka wanilii)
    100 g pokruszonych bez,
    owoce
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza

Semifreddo z bezami..... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z 4 łyżkami cukru i cukrem waniliowym na puszystą, prawie białą masę.
  • 2. W osobnej misce ubić na sztywno śmietankę z 2 łyżkami cukru.
  • 3. Prostokątny pojemnik (u mnie keksówka) wyłożyć folią spożywczą i przelać do niego masę. Schłodzić w zamrażalniku 2-3 godz.
  • 4. Do śmietany dodać jajka i ostrożnie wymieszać. Dodać bezy, owoce i delikatnie wymieszać.
  • 5. Gotowe semifreddo wyjąć z pojemnika, odwinąć folię i kroić w grube plastry. Ja zostawiłam kilka owoców, rozdrobinałm blenderem i polałam owocowym sosem....

Porady

Semifreddo powinno być lekko zmrożone. Według przepisu powinno się je mrozić 2-3 godziny jeśli dłużej zostanie w zamrażalniku to przed podaniem należy je pozostawić kilka minut na talerzykach w temperaturze pokojowej, żeby nabrały odpowiedniej temperatury...

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować