Semifreddo śmietankowo-jagodowe

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Proponuję zimny, pyszny deser.

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • •500 ml śmietany 30 %
    •3 żółtka
    •9 łyżeczek cukru
    •mały słoiczek konfitury jagodowej słodzonej

Semifreddo śmietankowo-jagodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z żółtek i cukru zrobić kogiel-mogiel. Ucierać tak długo żeby cukier się rozpuścił.

    Śmietanę ubić na sztywno. Delikatnie połączyć wszystko razem.

    Podzielić na dwie części. Do jednej dodać konfiturę jagodową.

    Masy wylać do keksówki w dowolnej kolejności, delikatnie, żeby nie za mocno się pomieszały.

    Wstawić do zamrażarki. Można lekko zmrozić, albo bardzo mocno.

    Żeby wyjąc deser wystarczy keksówkę ogrzać np. przykładając wilgotną ciepłą ściereczkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy