Semifreddo porzeczkowo-kokosowe z polewą owocowo-czekoladową

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Deser lodowy w sam raz na upalne dni-pyszna masa z czerwonej porzeczki, mleczka kokosowego i śmietanki dobrze zmrożona polana polewą czekoladowo owocową -czego chcieć więcej?

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Semifreddo:
    1/2 litra czerwonej porzeczki
    100 g cukru trzcinowego brązowego
    3 łyżki cukru pudru
    100 ml zimnej wody
    1/2 litra kremowej śmietanki
    100 ml mleczka kokosowego

    Sos czekoladowo-owocowy
    10 dag mlecznej czekolady
    1/2 szklanki soku z czerwonej porzeczki
    150 ml śmietanki kremowej
    2 łyżki cukru pudru
    czerwona porzeczka do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Semifreddo porzeczkowo-kokosowe z polewą owocowo-czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0lnyjxg 1. Semifreddo:
    Wodę z cukrem gotujemy ,wsypujemy owoce czerwonej porzeczki, gotujemy około 5 minut-aż owoce zaczną się rozpadać, całość zmiksować blenderem. Zostawić do całkowitego wystygnięcia.

    Śmietankę kremówkę po wyjęciu z lodówki ubić na puszystą masę z cukrem pudrem i mleczkiem kokosowym-również schłodzonym.
    Do masy śmietanowej wmieszać mus z porzeczki, wylać do wyłożonych folią kokilek ceramicznych na , wstawić do zamrażarki na co najmniej 5 godzin.
  • image-1okaibq 2. Polewa;
    Sok z czerwonej porzeczki podgrzewamy z cukrem pudrem i śmietanką. Zestawiamy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę , czekamy chwilę aż czekolada zacznie się rozpuszczać wtedy dokładnie mieszamy.
    Zmrożony deser wyjmujemy delikatnie z foremek, układamy na talerzykach , polewamy sosem czekoladowym, dekorujemy owocami, podajemy od razu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować