Semifreddo- malinowa staciatella

0 (0 ocen)

Dla wielbicieli malin i lodów to deser wymarzony:). Deser pięknie się prezentuje i pysznie smakuje. Możemy go podać z malinowym sosem lub bitą śmietaną. Polecam zwłaszcza w upalne dni. Choć i zimą możemy go wykonać z mrożonymi owocami:).

Składniki:

  • Naczynie o wymiarach 10x30 cm
    Składniki :
    • 0,5 litry śmietanki 30%,
    • 3 jajka,
    • ¾ szklanki cukru,
    • 0,5 szklanki gęstej śmietany,
    • 1 czekolada deserowa (70% kakao),
    • ok 300 gram malin,
    • ok 10 kakaowych herbatników

Semifreddo- malinowa staciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ubijamy jajka 1. Jajka wybijamy do garnka. Dodajemy do nich cukier i ubijamy do puszystości (najlepiej na parze). Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • ubijamy śmietankę 2. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy gęstą śmietanę, a w dalszej kolejności przygotowane jajka.
  • dodajemy czekoladę 3. Gdy składniki się połączą dodajemy do nich czekoladę. Całość mieszamy już za pomocą łyżki. Tak przygotowaną masę dzielimy na 3 części.
  • wykładamy porcjami masę lodową oraz maliny 4. Na dno przygotowanego naczynia wykładamy pierwszą część. Układamy na niej maliny. Wyłożone maliny przykrywamy drugą częścią masy. Ponownie wykładamy warstwę malin. Całość przykrywamy trzecią częścią śmietanowej masy.
  • wykładanie herbatników 5. Na wierzchu układamy warstwę herbatników. Tak przygotowany deser wkładamy do zamrażalnika. Pozostawiamy go tam do momentu zamrożenia. Gotowe semifreddo delikatnie wyjmujemy, dekorujemy świeżymi owocami, kroimy w plastry i podajemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy