Sarnina w sosie z prawdziwków z pieczonymi frytkami z batata i selera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy na kawałki, obtaczamy w roztartym pieprzy, kolendrze i gorczycy.
2.Mięso obsmażamy na maśle z obu stron. Dodajemy pokrojoną w plasterki szalotkę oraz prawdziwki. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 10 - 15 minut. Dodajemy śmietanę i dusimy już odkryte, aż sos się trochę zredukuje. Doprawiamy do smaku solą grzybową.
3.Bataty i selera obieramy. Kroimy w słupki. Warzywa skrapiamy olejem. Następnie wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach C około 10-15 minut.
4.Uduszone mięso podajemy z upieczonymi frytkami z batata i selera.
Porady
Jeśli nie mamy dziczyzny możemy w podobny sposób zrobić wieprzowinę lub wołowinę.
Komentarze