sarnina w sosie z prawdziwków z pieczonymi frytkami z batata i selera

0 (0 ocen)

  • 30 min

Delikatne kruche mięso z sarny duszone w sosie grzybowym podane z pieczonym batatem i selerem.

  • 30 min

Składniki:

  • 500-600 mięsa z szynki, u mnie sarnina
    pieprz czarny, kolendra, gorczyca biała roztarte w moździerzu
    łyżka sklarowanego masła

    500 g małych prawdziwków, mogą być mrożone
    3 szalotki
    sól grzybowa
    5-6 łyżek kwaśnej śmietany

    600 g batatów
    600 g selera korzeniowego
    olej smakowy, użyłam Kujawskiego z pomidorami, chili i bazylią

    koperek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Sarnina w sosie z prawdziwków z pieczonymi frytkami z batata i selera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy na kawałki, obtaczamy w roztartym pieprzy, kolendrze i gorczycy.
  • 2. Mięso obsmażamy na maśle z obu stron. Dodajemy pokrojoną w plasterki szalotkę oraz prawdziwki. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 10 - 15 minut. Dodajemy śmietanę i dusimy już odkryte, aż sos się trochę zredukuje. Doprawiamy do smaku solą grzybową.
  • 3. Bataty i selera obieramy. Kroimy w słupki. Warzywa skrapiamy olejem. Następnie wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach C około 10-15 minut.
  • 4. Uduszone mięso podajemy z upieczonymi frytkami z batata i selera.

Porady

Jeśli nie mamy dziczyzny możemy w podobny sposób zrobić wieprzowinę lub wołowinę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować