Salceson myśliwego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żołądek wypłukać, wymyć, i moczyć w wodzie z solą (2 litry wody na 1/2 kg soli) ok. 5 godzin.
W tym czasie oczyszczoną głowiznę, golonki (dzielimy na mniejsze części) i podroby gotujemy na wolnym ogniu z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, żeby woda lekko mrugała. Woda powinna przykryć mięso. Gotujemy wszystko do miękkości, aż mięso będzie odchodziło od kości.
2.Mięso oddzielamy od kości i wykładamy na miskę. Język obieramy ze skóry. Rosół przecedzamy. Mięso i podroby kroimy w kostkę. Dodajemy sól, pieprz, drobno posiekany czosnek. Przyprawiamy dosyć słono i pikantnie. Do mięsa dolewamy rosół, tak by pokrył mięso. Powinno mieć konsystencję gęstej zupy gulaszowej. Mieszamy i próbujemy do smaku.
3.Żołądek wyciągamy z solanki i płuczemy pod strumieniem zimnej wody. Jedna osoba trzyma żołądek, druga nalewa łyżką od sosu mięso z rosołem. Po napełnieniu żołądek zaszywamy, bawełnianą grubą nicią spożywczą.
4.W płaskim garnku wypełnionym do połowy gotujemy wodę. Do wrzątku wkładamy salceson i w stałej temperaturze ok. 80-90 stopni C moczymy ok. 2 godzin. NIE DOPUSZCZAMY DO ZAGOTOWANIA WODY BO SALCESON PĘKNIE.
5.Po dwóch godzinach salceson wykładamy na drewnianą deskę i przykładamy drugą drewnianą deską obciążając np. 2 kilogramami cukru lub mąki, albo odważnikiem.
Porady
Dziczyznę można zastąpić wieprzowiną, ale oczywiście smak nie będzie taki szlachetny, a kolor będzie wtedy jaśniejszy.
Komentarze