Ciasto Salceson inaczej

4.5 (179 ocen)

  • 60 min

Moja mama często piecze to ciasto jednak teraz ja postanowiłam je trochę zmienić..

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki ciasta:
    szklanka kefiru
    3 jajka
    łyżeczka sody oczyszczonej
    3 łyżki owoców z kompotu
    3 łyżki kakao
    SKŁADNKI KRUSZONKA:
    kostka margaryny
    3 szklanki mąki
    szklanka cukru
    op. cukru waniliowego
     
    SKŁADNIKI KREM:
    pół litra mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    szklanka cukru
    aromat waniliowy
    kostka margaryny
     
    PONADTO:
    paczka biszkoptów
    galaretka brzoskwiniowa
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto salceson inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: kefir, jajka, sodę i kakao wymieszaj, dodaj owoce.
    Kruszonka: margarynę stop, dodaj resztę składników, połącz. Do kruszonki wlej ciasto, wymieszaj. Wlej do prostokątnej formy. Piecz 45 min. w temp. 180 C.
    Krem: pół szklanki mleka rozrób z mąkami. Resztę mleka zagotuj z cukrem, dodaj rozrobione mąki, zagotuj. Budyń ostudź. Margarynę utrzyj, dodając stopniowo budyń i aromat waniliowy.
    Galaretkę przygotuj według instrukcji. Ciasto przekrój na dwa placki. Spód posmaruj połową kremu, biszkopty zamocz w tężejącej galaretce tak aby trochę nawilgły. Drugi placek posmaruj resztą kremu. Posmarowaną stroną ułóż na biszkoptach. Polej roztopioną czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować