Salceson drobiowy

4.5 (179 ocen)

  • 24 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Idealna wędlinka do chleba, bardzo prosty w wykonaniu.

  • 24 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa z indyka
    0,5 kg mięsa z kurczaka bez skóry
    70 dkg.mięsa z obgotowanych kości ćwiartek kurczaka i golonki z indyka

    przyprawy:

    sól do smaku
    pieprz czarny 1 łyżeczka
    kolendra gnieciona 1 łyżeczka
    kminek mielony 1 łyżeczka
    gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
    majeranek 2 łyżki
    ziele ang., liść laurowy, czosnek (mielone) do smaku ja dałem po 0,5 łyżeczki,
    czosnku 1 łyżeczka.
    szklanka wywaru z gotowania z wymieszanymi 3 łyżeczkami żelatyny.
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Salceson drobiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymyte, oczyszczone mięso gotujemy około 1 godziny aż mięso będzie odchodzić od kości. Studzimy i obieramy, mielimy przez sitko 5 mm. W między czasie gotujemy mięso pokrojone w kawałki 3x3cm 30 minut. Po zagotowaniu, studzimy i wkładamy do miski ze zmielonym mięsem w której będziemy wyrabiać nasz farsz. Dodajemy szklankę wywaru z gotowania z wymieszanymi 3 łyżeczkami żelatyny, dodajemy wszystkie przyprawy i dobrze wyrabiamy farsz. Wyrobionym farszem napełniamy osłonkę poliamidową 100 mm średnicy. 35 cm. długości,napełnioną osłonkę farszem ścisło zawiązujemy z obu stron. Parzymy 90 minut w temperaturze 80 stopni Celsjusza. Studzimy w zimnej wodzie, przyciskamy deską obciążoną kilka godzin i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Porady

Osłonki poliamidowe możemy kupić w sklepach masarskich lub w dużych marketach na stoiskach Biowin (ze słoikami, butelkami do wina).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować