Salceson drobiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wymyte, oczyszczone mięso gotujemy około 1 godziny aż mięso będzie odchodzić od kości. Studzimy i obieramy, mielimy przez sitko 5 mm. W między czasie gotujemy mięso pokrojone w kawałki 3x3cm 30 minut. Po zagotowaniu, studzimy i wkładamy do miski ze zmielonym mięsem w której będziemy wyrabiać nasz farsz. Dodajemy szklankę wywaru z gotowania z wymieszanymi 3 łyżeczkami żelatyny, dodajemy wszystkie przyprawy i dobrze wyrabiamy farsz. Wyrobionym farszem napełniamy osłonkę poliamidową 100 mm średnicy. 35 cm. długości,napełnioną osłonkę farszem ścisło zawiązujemy z obu stron. Parzymy 90 minut w temperaturze 80 stopni Celsjusza. Studzimy w zimnej wodzie, przyciskamy deską obciążoną kilka godzin i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Porady
Osłonki poliamidowe możemy kupić w sklepach masarskich lub w dużych marketach na stoiskach Biowin (ze słoikami, butelkami do wina).
Komentarze