Salceson

4.48 (198 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto szybkie,łatwe,delikatne i smaczne.Wygląda jak czarny salceson kupowany w mięsnym stąd nazwa tego placka.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 5 jajek
    3 szklanki mąki
    2 szklanki cukru
    2 łyżki kakao
    1 szklanka oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    1 kg jabłek
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.48 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery

Salceson - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Moja pomocnica z jabłkami 1. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę(jeśli będzie drobna jabłka znikną w placku)
  • Emilka ubija białka do salcesonu 2. Oddzielić białka i żółtka.Białka wrzucić do dużej miski i ubić na pianę.Dodać cukier i żółtka i dalej ubijać.Stopniowo dodawać mąkę,olej i kakao-mieszać.Na końcu dodać sodę i proszek -wymieszać.
  • Moja mała kucharka 3. Jabłka wrzucić do ciasta i wymieszać.Nie przejmujcie się małą ilością ciasta-jabłka są nim tylko posmarowane-,bo ono wyrośnie.
  • Salceson przed pieczeniem 4. Wyłożyć ciasto na blachę i piec ok.godziny w 180st.
  • Upieczony salceson 5. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.

Porady

Przepis jest na typową blaszkę.Jeśli chcecie upieć w większej z piekarnika(takiej jak ja) trzeba wziąść półtora porcji podstawowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować