Sałatka zielono - żółta

0 (0 ocen)

Warstwowa sałatka w wiosennych kolorach i jak na Wielkanoc przystało, obowiązkowo z jajkami.

Składniki:


  • 1 puszka groszku konserwowego
    3 ugotowane ziemniaki
    6 jajek
    kilka ogórków konserwowych
    100 g żółtego sera
    1 duży por
    szczypiorek

    SOS CZOSNKOWY:

    4 łyżki majonezu
    2 łyżki gęstego jogurtu greckiego
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz, szczypta cukru i ziół prowansalskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sałatka warstwowa Jajko

Sałatka zielono - żółta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SOS:
    Majonez wymieszać z jogurtem i wyciśniętymi ząbkami czosnku. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i ziołami. Odstawić.
  • 2. Jajka ugotować na twardo. Wystudzone obrać, przekroić na pół, wyciągnąć żółtka. Białka pokroić w drobną kostkę.
    Ziemniaki i ogórki także pokroić w kostkę.
    Pora sparzyć, drobno posiekać.
    Ser zetrzeć na tarce.
  • 3. Na dno salaterki wysypać odsączony groszek z puszki. Następnie wyłożyć pokrojone w kostkę ziemniaki. Posmarować połową sosu czosnkowego. Kolejna warstwa to pokrojone w kostkę białka jajek i tak samo pokrojone korniszony. Ogórki przykryć warstwą startego sera i posiekanego pora. Posmarować pozostałym sosem. Wierzch sałatki posypać pokruszonymi żółtkami i posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować