Sałatka zielono - żółta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SOS:
Majonez wymieszać z jogurtem i wyciśniętymi ząbkami czosnku. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i ziołami. Odstawić.
2.Jajka ugotować na twardo. Wystudzone obrać, przekroić na pół, wyciągnąć żółtka. Białka pokroić w drobną kostkę.
Ziemniaki i ogórki także pokroić w kostkę.
Pora sparzyć, drobno posiekać.
Ser zetrzeć na tarce.
3.Na dno salaterki wysypać odsączony groszek z puszki. Następnie wyłożyć pokrojone w kostkę ziemniaki. Posmarować połową sosu czosnkowego. Kolejna warstwa to pokrojone w kostkę białka jajek i tak samo pokrojone korniszony. Ogórki przykryć warstwą startego sera i posiekanego pora. Posmarować pozostałym sosem. Wierzch sałatki posypać pokruszonymi żółtkami i posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze