Bardzo dobra sałatka, która najlepiej smakuje 1-2 dni po przygotowaniu, gdy smaki się przegryzą. Jest szybka do przygotowania, kiszona świetnie pasuje do śledzi i ziemniaków. Idealnie sprawdzi się jako przekąska czy sycąca kolacja.
Sałatka ziemniaczana ze śledziem i kiszoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy je, a następnie obieramy i kroimy w kostkę. Filety śledziowe moczymy w wodzie przez co najmniej 2 godziny, osuszamy i kroimy w małą kostkę. Ogórka, cebulę i buraczka kroimy w małą kostkę. Kapustę płuczemy, dokładnie odciskamy i drobno siekamy. Fasolę odsączamy z zalewy.
2.Składniki sałatki wykładamy na talerz, oprószamy solą, pieprzem i polewamy sosem powstałym z wymieszania śmietany i majonezu.
3.Składniki sałatki możemy także umieścić w misce, wymieszać dokładnie z sosem, doprawić do smaku i wówczas podawać.
Życzę smacznego
Komentarze