Ziemniaki bardzo często goszczą na moim stole. Stale wypróbowuje nowe autorskie pomysły na nie, szczególnie te utrzymane w orientalnym tonie. Z prezentowanej sałatki jestem bardzo zadowolona – wyszła po prostu pyszna!
Składniki:
750 g obranych, ugotowanych ziemniaków
1 duże jabłko (250 g)
300 g pieczarek
2 duże białe cebule (2 x 100 g)
2 ząbki czosnku
1 kopiasta łyżka posiekanej bazylii
3 jajka ugotowane na twardo
2 łyżki majonezu
2 – 3 łyżki oliwy
2 łyżki przecieru pomidorowego (passata)
1 łyżeczka curry
szczypta chilli
sól do smaku
Sałatka ziemniaczana z curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać, przekroić na pół, następnie pokroić w piórka. W garnku rozgrzać oliwę, dołożyć cebulę i curry. Smażyć ok. 5 min, mieszając.
2.Pieczarki oczyścić, pokroić na małe kawałki i dołożyć do cebuli. Smażyć ok. 5 min, mieszając. Następnie dodać przecier, wymieszać i składniki dusić jeszcze 5 min.
3.Całość wystudzić.
4.Ziemniaki pokroić na nieduże kawałki – przełożyć do miski. Pozbawione gniazd nasiennych jabłko pokroić w kostkę i dołożyć do ziemniaków. Dodać posiekane jajka, obrany i pokrojony w półplastry czosnek, bazylię oraz chilli.
5.Do zawartości miski dołożyć przygotowane pieczarki z cebulą i majonez. Całość wymieszać, a na końcu doprawić do smaku solą.
Komentarze