Pomieszanie smaków, ale bardzo smaczne... moim zdaniem idealnie nada się na Święta Wielkanocne, ale nie tylko... Kiełki rzodkiewki można zastąpić rzeżuchą i już będzie bardziej świątecznie... ;)
Sałatka ze śledziem, jajkiem, ananasem i kiełkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę.
Ogórki kiszone kroimy w kostkę i lekko odciskamy z nadmiaru soku.
Cebulę czerwoną kroimy w kostkę i na chwilę przysypujemy odrobiną cukru i odstawiamy.
Filety śledziowe kroimy w kostkę lub paski (jeśli są zbyt słone moczymy w wodzie).
Ananasa kroimy w drobne kawałki.
2.Wszystkie składniki łączymy ze sobą.
Dodajemy majonez, doprawiamy pieprzem do smaku. Dodajemy kiełki rzeżuchy i wszystko mieszamy.
Warto włożyć sałatkę do lodówki przed podaniem.
Smacznego.
Komentarze